DIABETISCHE SCREENING

diabeticfoot.jpg

Voor wie?

Een kwart van alle mensen met diabetes krijgt te maken met een diabetische voet.

Hiervan krijgt ongeveer vijftien procent een ulcus (diabetische wond) aan de voet. Gezien de complicaties van de diabetische voet is het noodzakelijk dat de voeten van diabetespatiënten tenminste jaarlijks gescreend worden. Om deze manier wordt het risico op het krijgen van een diabetische wond zo klein mogelijk te houden.


Onderzoek

De podotherapeut gaat met verschillende testen onderzoeken of er een verhoogd risico op voetcomplicaties is. Bij een screening moet bepaald worden of de patiënt gevoelsverlies heeft, of de bloedvaten aangetast zijn en of er drukplekken aan de voeten te zien zijn. Dit zijn namelijk de risicofactoren voor het ontstaan van een ulcus. De voeten worden helemaal nagekeken en tevens wordt de patiënt voorgelicht over de risico’s en de mogelijkheden ter voorkoming van complicaties met betrekking tot de voeten.

De Simms-classificatie is een risico-inventarisatie die in kaart brengt welke risico’s de patiënt loopt op het mogelijk ontstaan van een wond. Het risico op een ulcus wordt vertaald naar een klasse lopend van 0 (geen verhoogd risico) naar 3 (een zeer hoog risico op het krijgen van een ulcus). Aan de hand van de Simms classificatie wordt bepaald hoe vaak de voeten door de podotherapeut of (medisch) pedicure gecontroleerd en behandeld zouden moeten worden.


Resultaat

Voorkomen is beter dan genezen… Door controle te houden worden de complicaties van de diabetische voet voorkomen. Daarnaast wordt er door de podotherapeut gekeken of er een zooltherapie kan worden toegepast voor een betere drukverdeling. Dit verminderd de kans op het ontstaan van wonden.